مس

قیمت مس پس از آنکه در ساعات پایانی روز گذشته بدنبال رشد ۵ درصدی موجودی انبار در بازار لندن با کاهش شدیدی به کمتر از ۶۸۵۰ دلار رسید، امروز با سقوط شاخص دلار به کمتر از ۹۰ واحد قدری تقویت شد و توانست خود را در آستانه ۷۰۰۰ دلار حفظ کند. این در حالی است که گزارش پیش بینی متال بولتن از تداوم رشد قیمت تا ۲۰۲۰ حکایت دارد.

به گزارش«پایگاه خبری بورس کالای ایران»بهای هر تن مس تحویل روز در بازار لندن پس از کاهش شب گذشته طی معاملات روز چهارشنبه با حدود ۵۰ دلار افزایش به سطح ۶۹۵۲ دلار و ۵۰ سنت بازگشت تا رشد ۰.۷۲ درصدی را برای امروز ثبت کند. روند قیمت ها در این هفته نوسانات زیادی را تجربه کرده است. قیمت هر تن مس تحویل سه ماهه در نخستین روز بازار قدری افزایش داشت و به ۷۰۹۵ دلار رسید ولی طی دو روز اخیر و با افزایش موجودی انبار دوباره تا ۷۰۶۵ دلار تعدیل شد. کاهش پرمیوم ها نیز دلیل دیگری برای نوسان و اصلاح قیمت بشمار می رود. پرمیوم مس در چین، بدنبال تضعیف تقاضا و انتظار کاهش بیشتر در کوتاه مدت، روز گذشته و امروز با کاهش همراه شد.

شوک منفی قیمت با جهش موجودی انبارها

مس طی دو روز گذشته بیشترین افزایش موجودی فیزیکی ۱۰ ماه اخیر خود را در انبارهای بازار Comexنیویورک و در انبارهای بازار LME لندن تجربه کرد. موجودی انبارها حاکی از یک روند افزایشی طی ماه ژانویه ی ۲۰۱۸ است. بطوریکه در لندن موجودی مس دارای مجوز فروش پس از سه روز کاهش در ابتدای ماه از ۲۰۰ هزار و ۱۵۰ تن به ۲۰۵ هزار و ۴۷۵ تن رسیده و اکنون در سطح ۲۱۱ هزار و ۷۷۵ تن قرار گرفته است موجودی کل انبار نیز (شامل دارای مجوز یا در انتظار) با رشد ۱۷ درصدی طی روز گذشته به ۲۴۸ هزار و ۷۵ تن رسید که یک جهش بی سابقه در ۱۰ ماه گذشته محسوب می شود.

در انبارهای نیویورک نیز وضعیت مشابهی وجود دارد. افزایش موجودی از ابتدای ژانویه با شیب ملایمی از ۲۱۰ هزار و ۹۷۲ تن به ۲۱۳ هزار و ۴۲۷ تن تا ۲۲ ژانویه رسیده و سپس طی دو روز اخیر با یک جهش بلند تا ۲۲۰ هزار و ۱۱۹ تن افزایش یافته است. این افزایش ناگهانی موجب کاهش ۲.۷ قیمت در بازارها شد ولی از سوی دیگر ادامه تضعیف شاخص دلار و نزول آن به کمتر از ۹۰ واحد موجب شد تا موج تقویتی جدیدی از قیمت کامودیتی ها شکل بگیرد. چراکه شاخص دلار بعنوان یک متغیر پولی در تعیین اولویت سرمایه گذاری برمبنای هزینه های فرصت پول و تقویت بازوی تقاضای بازار نقش مهمی را ایفا می نماید.

تازه ترین داده های تولید مس در چین

مس در پایان سال ۲۰۱۷ طی روند صعودی قیمت در ماه دسامبر با رسیدن به ۷ هزار و ۲۱۳ دلار به بالاترین سطح قیمت خود در چهارسال اخیر دست یافت، این در حالی است که داده های منتشر شده ی جدید نشان می دهد که تولید در چین طی ماه دسامبر افزایش داشته و از طرفی تعداد قرارداد تحویل سه ماهه در بازار لندن نیز طی این ماه رشد مداومی را تجربه کرده است.

روز دوشنبه مرکز ملی آمار چین داده های مربوط به میزان تولید و مصرف مس را در چین منتشر کرد. بر اساس این گزارش چین در ماه دسامبر سال ۲۰۱۷ میلادی موفق شده به بالاترین رکورد تولید مس کاتد دست یابد. تولید کنندگان چینی در ماه دسامبر ۸۶۵ هزار تن مس پالایش شده تولید کرده اند که ۱۶.۷ درصد از دوره مشابه سال قبل از آن بیشتر بوده و بالاترین سطح تولید ماهیانه چین در همه ی ادوار محسوب می شود. پ

بر این مبنا کل تولید این کشور در سال ۲۰۱۷ به رقم ۸ میلیون و ۸۹۰ هزار تن رسید که نسبت به سال ۲۰۱۶ معادل ۷.۷ درصد رشد نشان می دهد. چین در ۲۰۱۶ موفق به تولید ۸ میلیون و ۴۴۰ هزار تن مس تصفیه شده گردیده بود. برخی از مهم ترین دلایل رشد تولید در آخرین ماه سال به این موارد مربوط است که بسیاری از کارخانجات ذوب و تصفیه برای رسیدن به سطح هدف گذاری شده ی تولید سالانه ی خود در بودجه شان، در پایان سال به میزان تولید می افزایند، چرا که بیشتر کارخانجات چینی در نیمه ی اول سال با وقفه های ناشی از تعمیرات و بازسازی مواجه اند.

همچنین پیش بینی رشد بازار طی سال ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ با پیشی گرفتن تقاضا از عرضه، موجب افزایش تب و تاب بازار شد. از طرفی هزینه های حق العمل کاری ذوب و تصفیه موسوم به TC و RC نیز بدلیل کمبود کنسانتره در بازار و رقابت شرکت ها کاهش یافت که موجب افزایش صرفه به مقیاس گردید. گذشته از این ها اعتصابات عمومی نیز طی سال ۲۰۱۷ در معادن بزرگ نظیر اسکوندیدا منجر به کاهش تولید کنسانتره در جهان شد و همه ی این عوامل دست به دست هم داد تا قیمت ها افزایش یابند.

رشد ظرفیت تولید چین

نگاهی به داده های تجاری چین نشان می دهد که این کشور در ۲۰۱۷ توانسته در رشد ظرفیت واحدهای ذوب و تصفیه مس عملکرد موفقی را به نمایش بگذارد. براساس گزارش مرکز آمار ملی چین، این کشور طی سال ۲۰۱۷ تنها ۴میلیون و ۷۰۰ هزار تن مس تصفیه نشده وارد کرده است که نسبت به سال ۲۰۱۶ معادل ۵.۷ درصد کمتر می باشد، این در حالی است که میزان واردات کنسانتره و مواد اولیه تصفیه مس در این دوره رشد ۲.۳ درصدی را تجربه نموده و به ۱۷ میلیون و ۳۵۰ هزار تن بالغ شده است که به معنای افزایش توان تولید مس کاتدی و تصفیه شده است.

سایر محصولات مسی نیز طی ماه دسامبر نسبت به دوره مشابه سال قبل از آن افزایش داشته و چین توانسته در ماه دسامبر با رشد ۳.۷ درصدی به تولید ۱ میلیون و ۶۶۰ هزار تن انواع محصولات مسی برسد. کل تولید محصولات مسی نظیر مفتول و کابل و غیره در سال ۲۰۱۷ معادل ۱۸ میلیون و ۲۶۰ هزار تن شده که حاکی از رشد ۶.۹ درصدی نسبت به سال قبل است.

نگاهی به تازه ترین گزارش ICSG

با این وجود گزارش گروه مطالعات بین المللی مس موسوم به ICSG که روز گذشته منتشر شد، نشان می دهد که کمبود عرضه در بازار مس طی ۱۰ ماه اول سال گذشته ی میلادی بالغ بر ۱۷۵ هزار تن بوده است و علیرغم افزایش تولید در چین بنظر می رسد که عدم تغییر جدی در کمبود عرضه طی سال ۲۰۱۸ با توجه به رشد تقاضا، می تواند از قیمت ها حمایت نماید و مس را در محدوده ی ۷۰۰۰ دلار حفظ کند. کمبود عرضه در دوره ی مشابه سال ۲۰۱۶ معادل ۱۴۳ هزار تن بود و در شرایطی این کمبود تشدید شده است که این گروه عقیده دارد، طی سال ۲۰۱۸ و با بهره برداری از برخی ظرفیت های معدنی معطل مانده توسط شرکت های بزرگ میزان کمبود عرضه تا بازه ای بین ۱۵۰ تا ۱۰۵ هزار تن کاهش خواهد یافت.

این گزارش همچنین میزان تولید در ۱۰ ماهه اول ۲۰۱۷ را کمتر از سال قبل بر آورد کرده است. بر این اساس میزان استخراج معدنی در این دوره نسبت به سال ۲۰۱۶ معادل ۲.۶ درصد کمتر شده و همچنین میزان تولید کنسانتره نیز ۲.۲ درصد افت کرده است. اروپا تنها منطقه ی جهان است که میزان تولید مس در آن طی ۱۰ ماه نخست ۲۰۱۷ افزایش داشته، داده های این گزارش نشان می دهد که تولید مس در اروپا رشدی معادل ۲ درصد را در این دوره تجربه کرده است.

از طرفی میزان تولید کاتد یا مس تصفیه شده در مجموع تغییر محسوسی نداشته است. چراکه کاهش ۸ درصدی در تولید مس نهایی شیلی با افزایش ۵ درصدی و ۷ درصدی در تولید چین و هند همراه شده است و در مجموع سطح کل تولید تغییر چندانی نداشته است. در دسته بندی منطقه ای نیز مس تصفیه شده طی ۱۰ ماه نخست ۲۰۱۷ در آسیا ۳ درصد و در اروپا ۳.۵ درصد نسبت به دوره مشابه سال ۲۰۱۶ رشد داشته و در مقابل در افریقا ۲ درصد و در امریکا و اقیانوسیه بترتیب ۸ و ۱۰ درصد کاهش داشته است.

گزارش APEX و پیش بینی روند صعودی مس

در تازه ترین گزارش پیش بینی موسسه متال بولتن که به رسم هر سال با مشخص شدن داده های دسامبر منتشر می شود، روند قیمتی مس بر اساس دوره ی سه ماهه چهارم تا سال ۲۰۲۳ پیش بینی شده است. بر این اساس تحلیلگران موسسه اس پی انجل، بانک مسقط، ای بی ان آمرو، اینوستک و متال بولتن بر این نظرند که روند قیمت مس تا سال ۲۰۲۱ صعودی است و این فلز در نیمه اول امسال می تواند تا ۷۵۰۰ دلار افزایش یابد و با ادامه روند صعودی اش تا سال ۲۰۲۰ به ۹۰۰۰ دلار در هر تن برسد.

متوسط قیمت فصلی و سالانه مس، برای نیمه اول تا چهارم امسال، به ترتیب ۷۱۵۷، ۷۱۷۴، ۷۲۸۲ و ۷۴۴۷ دلار پیش بینی شده است. این تحلیلگران انتظار دارند که قیمت در سال ۲۰۱۹ همچنان افزایشی باشد و متوسط آن را معادل ۷۷۷۲ دلار در هر تن پیش بینی می کنند. بر این اساس، گذشته از نوسانات طبیعی بازار، قیمت در دامنه ی امنی قرار دارد و انتظار می رود در سه ماهه نخست امسال شاهد بازه ی ۶۸۰۰ تا ۷۲۰۰ دلار باشیم.

* علی مرتضوی، تحلیلگر شرکت بین المللی آلپاری

​منبع:سنا

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

آخرین اخبار

پربازدیدترین‌ها

بورس های کالایی جهان

بازار جهانی

آموزش

کلیدواژه ها