قیمت گذاری دستوری
-
کاهش قیمت گذاری دستوری؛ بند طلایی بخشنامه بودجه ۱۴۰۱
سید ابراهیم رئیسی رییس جمهور بخشنامه بودجه ۱۴۰۱ را ابلاغ کرد؛ از نکات قابل توجه بودجه سال آینده وجود یک بند کوتاه در آن خطاب به سازمان برنامه و بودجه برای ایجاد ثبات در سطح خرد و بازارها است که می گوید مداخلات دولت در اقتصاد و قیمت گذاری کاهش جدی یابد. این بند از احتمال چرخشی بزرگ در رویکرد اقتصادی دولت حکایت می کند.
-
-
اسلامی بیدگلی در نامه ای به رییسی:
ضرورت اجتناب دولت از قیمت گذاری دستوری/ تجربه شکست خورده دولت دوازدهم مقابل چشم ماست
سعید اسلامی بیدگلی دبیرکل کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران در نامه ای به سید ابراهیم رئیسی رییس جمهور کشورمان با استناد به نامه جمعی از تحلیلگران و فعالین حقیقی و حقوقی بازار سرمایه بر ضرورت اجتناب دولت سیزدهم از قیمت گذاری دستوری با توجه به تجربه شکست خورده دولت دوازدهم تاکید کرده است.
-
بورس کالا، بهترین مسیر تامین مصالح ساختمانی
به اعتقاد کارشناسان با توجه به برنامه ویژه دولت برای افزایش ساخت مسکن در کشور و اهمیت تامین مصالح ساختمانی و دسترسی آسان سازندگان مسکن به مصالح، کشف قیمت محصولاتی مانند فولاد و سیمان در بازاری شفاف و رقابتی همچون بورس کالا و بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا و به دور از هر گونه دستور میتواند به کشف نرخ واقعی و منصفانه قیمتی در این محصول منجر شود که همزمان سود تولیدکننده و مصرفکننده نهایی را به همراه دارد.
-
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس:
دولت از ظرفیت بورس کالا نهایت بهره را ببرد/ شفافیت و عدالت دو ویژگی بارز بورس کالا
تجربه عرضه کالاهایی همچون سیمان و فولاد در بورس کالا نشان داد این ظرفیت و رکن بازار سرمایه میتواند تأثیر بسزایی در متعادلسازی قیمتها و کاهش دلالیها داشته باشد. محمد باقری بنایی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در این باره گفت: دولت میتواند با کاهش تصدیگری خود در بخش عرضه کالاها در بورس کالا به شفاف سازی قیمتها و ایجاد بازاری رقابتی در رسیدن به نرخ گذاری عادلانه به نفع تولید کننده و مصرف کننده کمک کند و اینگونه دست دلالان و سوداگرانی که همواره از آب گل آلود نوسان قیمتها برای خود ماهی میگیرند را کوتاه کند.
-
«کالاخبر» گزارش می دهد؛
تجربه تلخ همسایگان ایران از قیمت گذاری دستوری
هر بار قیمت بالا و پایین میشود، برخی دولتها تپش قلب میگیرند و سریع برای کنترل نوسان دست به دامان تعیین دستوری قیمت میشوند. عراق، ارمنستان، آذربایجان، ترکیه، روسیه و افغانستان از جمله کشورهای همسایه ایران هستند که در گذشته سیاست کنترل قیمت را بارها امتحان کرده اما مساله اینجاست که این اقدام دولتها، معمولا یا نتیجهای نداده یا فقط در کوتاهمدت تا حدودی اثربخش بوده و در درازمدت، آسیبهای جدی به اقتصاد وارد کرده است. همسایههای ایران الزاما به لحاظ اقتصادی، شرایطی مشابه با کشور ما ندارند و ساختار اقتصاد آنها اغلب متفاوت است، اما بررسی تجربههای کشورهای همسایه بهویژه در امر کنترل قیمت برای مهار تورم، خالی از لطف نیست.
-
قیمت گذاری دستوری خودرو به زیان همه است؛
مسیر سنگلاخ
نامه نگاری های رییس سازمان بورس رنگ و بوی خودرویی به خود گرفته و دهقان دهنوی با اشاره به زیان های سنگین وارده به سهامداران خودرویی ناشی از قیمت گذاری دستوری خواستار حذف آن شده است. به عقیده رییس سازمان بورس ادامه این روند منجر به کاهش تولید و در نهایت توقف فعالیت شرکت ها خواهد شد. عباس عبدی، پژوهشگر اقتصادی قیمت گذاری دستوری را عامل زیاندهی صنعت خودرو می داند و تصریح می کند: این مدل از قیمت گذاری در بلند مدت به ضرر جامعه، صنعت، اقتصاد و مردم خواهد بود و باید تمامی کالاهای موجود در زنجیره تولید صنعت حمل و نقل و سایر صنایع از شمول قیمت گذاری حذف شوند زیرا تا زمانی که قیمت گذاری وجود دارد، فساد، کاهش کیفیت و اتلاف وقت مدیریت کشور بسیار واضح و آشکار است.
-
رییس هیات مدیره سرمایهگذاری گروه توسعه ملی:
چرخه معیوب قیمت گذاری دستوری حذف شود/لزوم تکیه بر بورس های کالایی
بابک سعیدی می گوید: یکی از آفتهای اقتصاد دستوری، فاصله گرفتن فضای اقتصادی از شرایطی است که در آن به جای اینکه تولید توجیه اقتصادی داشته باشد واسطهگران و دلالان در آن جولان میدهند. رییس هیات مدیره شرکت سرمایهگذاری گروه توسعه ملی معتقد است: بورس های کالایی می توانند بخش بسیار بزرگی از بازار کالاهایی که تاکنون در شوراها و کمیته های دستوری، قیمتگذاری می شدند را در یک ساختار منظم و منسجم از طریق تعادل میان عرضه و تقاضا به ثبات قیمتی برسانند.
-
تاکید کارشناسان بر کنار گذاشتن اقتصاد دستوری؛
خطای مکرر
کارشناسان اقتصادی معتقدند که سیاستهای کنترلی دولت برای بازار در دورههای مختلف صرفا فنر رشد قیمت و افزایش نرخ تورم و کاهش توان مردم را فشردهتر کرده و هر بار با پرش فنر وضعیت وخیمتر و بغرنجتر میشود.
-
کارشناس بازار سرمایه اعلام کرد؛
رای قاطع دولت به شفافیت بازار سیمان از مسیر بورس کالا
علی مولایی ساری قیه معتقد است که با ممنوعیت عرضه و خرید سیمان خارج از بورس کالا و پایداری این تصمیم در کنار نظارتهای مناسب، شاهد بهبود ملموسی در بازار سیمان هستیم که رای قاطع دولت به شفافیت بازار سیمان از مسیر بورس کالا باعث بهبود وضعیت بازار و صنعت سیمان خواهد شد.
-
بورس کالا مرجع جهانی قیمت زعفران می شود
به گفته عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات در مجلس اگر سبد گردان و فعالان بازار سرمایه کمک کنند، میتوان زعفران را به قیمت جهانی خود نزدیک کرد و امیدواریم با حمایت بخش خصوصی، سبدگردانها و بورس کالا و وزارت جهاد کشاورزی شاهد به کارگیری رویههای معمول اقتصادی و نه مداخلات دستوری باشیم تا این محصول به جایگاه خود برسد.
-
طهماسبی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس:
مجلس شدیدا مخالف قیمت گذاری دستوری است/ عرضه بورسی سیمان، بهترین روش تنظیم بهینه بازار
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: خاطره خوشی از قیمتگذاری دستوری و حضور حاکمیت در بازارها نداریم و اگر کشف قیمت در اختیار مصرفکننده و تولیدکننده براساس نظام عرضه و تقاضا گذاشته شود بازار بهطور مناسبتری و به دور از نرخ گذاری دستوری تنظیم خواهد شد که بستر این معاملات نیز بورس کالای ایران است.
-
گزارش «کالاخبر» از پنج تجربه جهانی قیمت گذاری دستوری؛
مسیر گم شده
این روزها که بحث قیمت گذاری دستوری کالاها از خودرو و فولاد گرفته تا سیمان و گندم در کشور ما داغ است در این گزارش «کالاخبر» پنج نمونه معروف شکست خورده کنترل دستوری قیمت ها در بازار داروی هند، نیروی کار آمریکا، نفت و بنزین آمریکا، هزینه مایحتاج ارتش پنسیلوانیا و بازار غلات فرانسه را مرور می کنیم که البته برخی از این تجربیات به فجایعی دردناک همچون قحطی و مرگ ختم شده است.
-
یک نماینده مجلس:
صنعت خودرو از گردنه قیمت گذاری دستوری عبور می کند
رمضانعلی سنگدوینی با بیان اینکه لغو قیمت گذاری دستوری در صنعت خودرو کشور ضمن ایجاد رقابت در این صنعت، دست دلالان را از بازار کوتاه می کند گفت: به نظر میرسد بورس کالا بهترین مکان برای عرضه خودرو باشد زیرا ضمن ایجاد رقابت در این صنعت، دست دلالان را کوتاه میکند.
-
کارشناس بازار سرمایه با اشاره به عرضه سیمان در بورس کالا؛
خواستگاران سهام سیمانی افزایش می یابد
مدیرعامل کارگزاری مهرآفرین گفت: با ابلاغ ممنوعیت عرضه و خرید سیمان خارج از بورس کالا و عرضه های گسترده این شرکت ها در بورس و پایان قیمت گذاری دستوری، صنعت سیمان در بورس اوراق بهادار با ارزش بازاری برابر با ۸۵ هزار میلیارد تومان که دو درصد از ارزش کل بازار را در اختیار دارد، به روزهای اوج خود بازخواهد گشت و پیش بینی می شود خواستگاران سهمهای سیمانی در بورس افزایش قابلتوجهی یابد.
-
گفت و گو با یک کارشناس اقتصادی؛
یاتاقان صنعت خودرو در پیچ قیمت گذاری دستوری
جواد مولوی کارشناس مسائل اقتصادی معتقد است که صنعت خودرو کشور با چالش بزرگی با عنوان قیمتگذاری دستوری مواجه بوده که آسیبهای جدی به آن وارد کرده است در این میان قیمت خودرو به طور دستوری به مردم تحمیل می شود و مصرف کننده و تولیدکننده هیچ نقشی در تعیین قیمتها ندارند و این کار بیاحترامی به آنها است.
-
در گفت و گو با عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس مطرح شد؛
فرار سیمان از تله قیمت گذاری دستوری/تعادل بازار سیمان گواه ظرفیت بالای بورس کالاست
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: با تقویت عرضه بورسی سیمان در هفته های گذشته، شاهد بازگشت تعادل به بازار و حتی نزدیک شدن قیمت سیمان به نرخ های منطقی و قبل از قطعی برق هستیم؛ موضوع مهم اینجاست که برخلاف رویه های قبلی این بار به جای قیمت مصوب و دستوری برای سیمان از مکانیسم بورس کالا بهره گرفته شد تا بار دیگر اثبات شود می توان بدون دستور به قیمت ها اما با تنظیم عرضه و تقاضا در بورس، بازارها را متعادل کرد.
-
رئیس سازمان بورس در نامهای خواستار شد؛
لغو قیمتگذاری دستوری صنعت خودرو و ساخت قطعات
جلوگیری از زیان آتی شرکتهای خودروسازی با حذف قیمتگذاری دستوری
-
مروری بر مهم ترین رویدادهای تالار نقره ای؛
یک هفته با بورس کالا
در هفته گذشته شاهد رویدادها و اظهارنظرهای مختلفی در حوزه بورس کالای ایران بودیم که که مهم ترین عناوین آنها " وام بانکی کشاورزان به پشتوانه «گواهی سپرده کالایی» ، "معامله ۲.۶ میلیون تن انواع محصولات پتروشیمی در نیمه نخست سال"، " قیمت گذاری دستوری، آفت بزرگ اقتصاد و تولید" و " پایان التهاب بازار سیمان پس از نظم عرضه ها در بورس کالا" بود.
-
در گزارشی بررسی شد؛
فضای رقابتی، لازمه تعادل بازار و توسعه صنعت
لازمه توسعه پایدار زنجیره فولاد کشور و تحقق اهداف پیشبینیشده برای این صنعت تغییر رویکردهای دولتی در زمینه قیمتگذاری محصولات باشد. عرضه کامل همه محصولات زنجیره فولاد در بورس کالا و کشف قیمت آنها از طریق مکانیسم عرضه و تقاضا سبب میشود تا حاشیه سود این زنجیره به طور منصفانه و متعادل میان حلقههای مختلف این زنجیره توزیع شود که این امر منجر به افزایش جذابیت سرمایهگذاری در بخش بالادست و حل معضل تامین مواد اولیه صنعت فولاد به عنوان اصلیترین گلوگاه توسعه این صنعت خواهد شد.
-
زیانی که قیمتگذاری دستوری تنها مقصر آن است
یک کارشناس اقتصادی معتقد است: بازار بدون توجه به نرخ کالاهایی که شامل قیمتگذاری دستوری است راه خودش را میرود و خریداران اغلب ناگزیرند نیاز خود را به قیمت حتی بالاتر از نرخهای اعلامی تهیه کنند. بنابراین، رانتهای قیمتی ناشی از قیمتگذاری دستوری فقط به مجموعه گروهها و افراد محدود میرسد در حالیکه زیان قیمتگذاری عمدتاً به عموم مردم میرسد.
-
از نگاه یک فعال بازار سرمایه؛
ترمز دستی قیمت گذاری دستوری کشیده شود
در صورتیکه بخواهیم از بازار سرمایه حمایت ویژه داشته باشیم، نیاز به تزریق پول و حمایت های غیر موجه از لحاظ اقتصادی نیست بلکه باید در جهت اجرای طرح لغو قیمت گذاری گام مؤثری برداشته شود تا شاهد متحول شدن صنایع در کشور باشیم.
-
خوانساری اعلام کرد:
قیمت گذاری دستوری، آفت بزرگ اقتصاد و تولید
رئیس اتاق بازرگانی تهران در نشست هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران که با حضور ساداتی نژاد، وزیر جهاد کشاورزی گفت: سه معضلی که اقتصاد کشور به ویژه بخش کشاورزی با آن مواجه بوده تورم بالا، عدم سرمایه گذاری و سیاست قیمت گذاری دستوری است که توسط دولت انجام میشود. یک اشتباهی که در همه دولتها بوده این است که فکر میکنند میتوان با قیمت گذاری دستوری تورم و افزایش قیمتها را حل کرد در حالی که این موضوع یک خطای بزرگ است که در حق اقتصاد میشود و تولید را دچار مشکل میکند.
-
گفت و گو با نایبرئیس انجمن انبوهسازان استان تهران؛
قیمت مسکن چگونه کاهش می یابد؟
ایرج رهبر نایبرئیس انجمن انبوهسازان استان تهران با اشاره به طرح ساخت سالانه یکمیلیون واحد مسکونی در کشور گفت: کنترل تورم که به ثبات هزینه ساخت مسکن منجر می شود، کاهش بهای هزینه پروانه ساخت، به صفر رساندن هزینه زمین همانند طرح مسکن مهر، اجرای قانون جهش تولید مسکن و اختصاص یارانه برای اخذ تسهیلات بانکی برای سازندگان از جمله اقداماتی است که می تواند قیمت مسکن در کشور را متعادل و کاهش دهد.
-
رئیس سازمان بورس مطرح کرد؛
اقدامات کلیدی خاندوزی در حمایت از بازار سرمایه/ نه وزیر اقتصاد به افزایش نرخ سود و قیمت گذاری دستوری
محمدعلی دهقان دهنوی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ضمن اشاره به مخالفت سید احسان خاندوزی وزیر امور اقتصاد و دارایی با افزایش نرخ سود بانکی گفت: افزایش نرخ سود در دستور کار نبوده و تقاضای اوراق جانشین تقاضای سهام نخواهد شد.
-
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس اعلام کرد:
همسویی مجلس و دولت برای تقویت عرضه ها در بورس کالا
علی جدی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: از نظر مجلس، برای تأمین نیاز تولید به مواد اولیه و کالاهای مهم، بورس کالا بهترین بستر برای عرضه و معامله است و دولت نیز با این نظر مجلس همسو و موافق است و در همین راستا نیز شاهد ورود کل سیمان کشور به بورس کالا هستیم.
-
امیر صباغ با اشاره به تغییر نگرش در حوزه صنعت، معدن و تجارت:
محصولات دیگر هم از نظام قیمت گذاری خارج می شوند
امیر صباغ مدیر اقتصادی و توسعه سرمایهگذاری ایمیدرو با بیان اینکه شاهد یک تغییر نگرش در سطح اقتصاد کلان و صنعت، معدن، تجارت هستیم، گفت: به نظر می رسد محصولاتی که امکان خروج از نظام قیمتگذاری دستوری را داشته باشند، در چند ماه آینده آزاد شده و مکانیزم عرضه و تقاضا بر آن ها حاکم خواهد شد. به گفته صباغ، نگاه حاکمیت بیشتر بر روی مکانیزم عرضه و تقاضا و بازار باشد تا اعمال سیاستهای دستوری. همین طور به نظر میرسد که شاهد کاهش اعمال محدودیتها از سوی دولت در حوزه صنایع باشیم که تفاوت معناداری با رویکرد دولت قبل خواهد داشت و با این تفاسیر، افزایش نقش نظارتی دولت جایگزین نقش دخالتی خواهد شد.
-
کارشناس اقتصادی بررسی کرد؛
نقش کلیدی بورس کالا در رشد چند برابری تولید فولاد و پتروشیمی
حسین محمودیاصل کارشناس اقتصادی با بیان اینکه بورس کالا، بستری کاملا رقابتی و شفاف است می گوید: رانت، ناشی از قیمتگذاری دستوری است که این رویکرد با ایجاد دو نرخی در بازار، بسیاری از افراد را به خرید کالای ارزان (دستوری) و البته فروش گران در بازار ترغیب می کند. اما در رویکرد رقابتی، شرایط متفاوت است و برای مثال رشد دو تا سه برابری تولیدات در حوزه فولاد و پتروشیمی طی سال های اخیر به دلیل خروج این صنایع از قیمت گذاری دستوری و واگذاری روند معاملات به بورس کالا بوده که در این صنایع رقابت و شفافیت ایجاد کرده است.
-
مروری بر مهم ترین رویدادهای تالار نقره ای؛
یک هفته با بورس کالا
در هفته گذشته شاهد رویدادها و اظهارنظرهای مختلفی در حوزه بورس کالای ایران بودیم که مهم ترین موضوع ها به مضرات قیمت گذاری دستوری، کاهش قیمت سیمان بدون برخورد تعزیراتی و با بهره گیری از مکانیسم بورس کالا، راه اندازی نماد معاملاتی گواهی سپرده برنج و رسیدن شمار سیمانی های پذیرش شده به ۶۸ شرکت اختصاص داشت.
-
مهدی طغیانی اعلام کرد؛
مخالفت کمیسیون اقتصادی مجلس با قیمت گذاری دستوری فولاد و سیمان
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس در نقد مواضع اخیر برخی افراد مبنی بر ضرورت تثبیت قیمت سیمان و فولاد گفت: اگر منظور این افراد، بازگشت به قیمتگذاری و ورود دولت به بازار سیمان به شکل سیاستگذاری دستوری است، کمیسیون اقتصادی مجلس مخالف این دیدگاه و سخنان است.