-
نخعی، عضو کمیسیون انرژی مجلس:
فسادزا بودن «قیمت گذاری» اثبات شده است/دولت بر بازار نظارت کند نه دخالت
مصطفی نخعی عضو کمیسیون انرژی مجلس در گفت و گویی به تشریح فسادزا بودن تکلیف قیمت کالاها در کف یا سقف قیمت، تجربه شکست خورده در کنترل دستوری قیمت محصولات پتروشیمی و لزوم پرداختن دولت به وظیفه سیاست گذاری و نظارتی به جای دخالت در قیمت ها پرداخت.
-
سعدمحمدی مطرح کرد؛
کمک ویژه بورس کالا به رونق تولید+فیلم
اردشیر سعدمحمدی با کوله باری از تجربه در سمت های اجرایی و مدیریتی صنعتی کشور به عنوان سرپرست معاونت معدنی وزیر صمت انتخاب شده که این موضوع با استقبال فعالان حوزه صنعت و معدن و همچنین بازار سرمایه مواجه شده است.
-
یادداشت؛
اتحاد ارکان بازار سرمایه در مقابل تصمیم غیرکارشناسی وزارت صمت
در اتفاقات اخیری که برای بازار فولاد کشور مطرح شد و وزارت صنعت، معدن و تجارت به دنبال اجرایی کردن قیمتگذاری دستوری این محصول در بورس کالا بود، با توجه به وجود دلایل قوی کارشناسی در نادرست بودن این پیشنهاد، اتحاد بیسابقهای در بازار سرمایه کشور شکل گرفت تا جلوی اجرایی شدن این تصمیم نادرست که به زیان بخش واقعی تولید و مصرفکننده بود و تنها توزیع رانت گسترده برای عدهای خاص را به دنبال داشت، گرفته شود.
-
سرپرست شرکت طلای زرشوران:
هر گواهی سپرده شمش طلا معادل ۱۰۰ سوت است/ یک ابزار طلایی دیگر در راه بورس کالا
سرپرست شرکت گسترش معادن و صنایع معدنی طلای زرشوران می گوید که با توجه به صدور اوراق ۱۰۰ سوتی در بازار گواهی سپرده شمش طلا، پیشبینی میشود این بازار با استقبال سرمایه گذاران روبه رو شود. به گفته او، با توجه به اینکه در حال حاضر امکان خرید شمشهای یک کیلو گرم جهت حفظ ارزش آتی ذخیره و پسانداز مردم وجود ندارد، در این زمینه با راهاندازی اوراق، امکان خرید طلا برای عام مردم به میزان سپرده و نقدینگی عامه جامعه فراهم میشود.
-
اکبر ترکان:
قیمت گذاری دستوری کالاها بر علیه تولید است
اکبر ترکان، مشاور عالی سابق رییس جمهور با انتقاد از ادامه رویکرد قیمت گذاری دستوری، این رویه را یک «ساده لوحی بزرگ» در کشور می داند و می گوید: نتیجه قیمت گذاری کالاها، زیان تولیدکنندگان و سود هنگفت دلالان است به طوریکه در برخی موارد دلالان ۱۰ برابر فولادی ها سود می برند!
-
مدیرعامل فرابورس ایران تشریح کرد؛
ارتباط سهامداران و رقابتی شدن قیمتها
مدیرعامل فرابورس ایران با اشاره به به مردمی شدن بازار سرمایه در سال ۹۹ اشاره کرد و گفت: اقتصاد کشور را باید به قبل و بعد از سال ۹۹ تقسیم کرد؛ در بهار امسال بورس کشور مردمی شد به نحوی که از حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار سهامدار فعال، هم اکنون شاهد آن هستیم که چند ده میلیون سهامدار در بازار سرمایه حضور دارد. به گفته امیر هامونی، وقتی بسیاری از خانوارهای ایرانی سهامدار شرکتهای بزرگ در صنایعی نظیر خودروسازی، سیمانی، نیروگاهی، فولادی، پالایشگاهی و ... میشوند، طبیعتا حاضر نیستند اتلاف منابع صورت بگیرد و سود آن شرکتی که سهامدارش هستند به واسطه نظام قیمتگذاری دستوری و غیررقابتی کاهش یابد؛ چراکه با رقابتی شدن و واقعی شدن قیمتها، سود شرکتها و در نتیجه سودی که به خود آنان تعلق میگیرد افزایش مییابد.
-
مشاور عالی رییس اتاق بازرگانی تهران:
رشد صنعت فولاد به واسطه آزادسازی بازار رقم خورد/ زنجیر قیمت گذاری بر پای تحریم شده ها
ابراهیم بهادرانی، مشاور عالی رییس اتاق بازرگانی با کوله باری از تجربه مدیریتی در سطوح بالای اقتصادی کشور، رسیدن به موفقیت کنونی در صنعت فولاد یعنی تولید ۳۰ میلیون تن محصول را نتیجه آزادسازی قیمتی در سال های گذشته می داند و می گوید: اگر بورس کالا در کشور راه اندازی نمی شد و قیمت های دولتی کنار نمی رفت، آیا این حجم سرمایه گذاری در بخش فولاد کشور محقق می شد که امروز برای دستوری شدن قیمت و بستن راه صادرات این صنعت استراتژیک تلاش می شود؟
-
علیرضا ناصرپور در یادداشتی بررسی کرد؛
چالش مالیاتی سر راه گواهی سپرده کالاهای صنعتی و پتروشیمی
علیرضا ناصرپور معاون توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورسکالای ایران در یادداشتی که در ادامه از نظر می گذرد به موضوع چالش مالیاتی معاملات گواهی سپرده در حوزه کالاهای صنعتی و پتروشیمی پرداخته است. به اعتقاد ناصرپور، در سال های گذشته معاملات کالاهای کشاورزی مشمول معافیت مالیاتی بوده و همین امر عامل رونق معاملات گواهی سپرده این بخش شده است و اگر مشکل مالیاتی در معاملات گواهی سپرده سایر کالاها برطرف شود، بهخصوص در بخش کالاهای صنعتی که شرایط انبار و نگهداری آسانتری دارند، انتظار میرود که شاهد رونق معاملات باشیم و این موضوع کمک شایانی به رونق بازار در بخشهای مختلف صنعتی کشور خواهد داشت و به نوعی میتواند موتور محرکی برای فعال شدن چرخ صنعت کشور نیز باشد. متن یادداشت ناصرپور به شرح ذیل است:
-
جواد فلاح خبر داد؛
گواهی سپرده و قرارداد آتی قیر در راه بورس کالا
قیر در چارچوب معاملات گواهی سپرده کالایی در آینده نزدیک راهی بازار مالی بورس کالا خواهد شد تا پس از این، حوزه کالاهای ساختمانی نیز از مزایای ابزارهای مالی بازار سرمایه بهرهمند شوند. مدیر مطالعات اقتصادی و سنجش ریسک بورس کالای ایران در این باره گفت: با به نتیجه رسیدن تعریف گواهی سپرده کالایی روی قیر، این محصول اولین کالای خارج از گروه کشاورزی بهشمار میرود که این ابزار مالی برای آن تعریف شد است.
-
عضو کمیسیون صنایع در صحن مجلس:
محور طرح فولادی مجلس، عرضه کل زنجیره در بورس کالاست
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی گفت: محور طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد، فروش داخل کل زنجیره فولاد در بورس کالاست و در صورتی که مشتری وجود نداشت، به بخش صادرات واگذار شود که این موضوع اشتغال آفرینی را هم ایجاد می کند.
-
سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس:
علت آشفتگی بازار فولاد، عدم عرضه کامل فولاد در بورس کالاست
نمایندگان مجلس، کلیات طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویکرد تنظیم بازار را تصویب کردند که در همین زمینه حجت الله فیروزی سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس درباره این طرح، گفت: علت آشفتگی بازار فولاد، عدم عرضه محصولات فولادی در بورس است و اگر این عرضه به صورت کامل انجام شود میتوان مازاد آن را هم به راحتی صادر کرد.
-
در گفت و گو با یک کارشناس بازار سرمایه بررسی شد؛
اعلام مزایای دو روش فروش متری و حراج مسکن در بورس کالا
یک کارشناس بازار سرمایه معتقد است: فروش املاک در بورس کالا به دو روش پیش فروش متری و عرضه فیزیکی، باعث شفافیت، رونق معاملات و بازار گردانی و سرمایه گذاری در حوزه مسکن می شود؛ پیش فروش متری مسکن از طریق انتشار اوراق سلف به افزایش قدرت خرید مردم و پوشش تورم کمک می کند و عرضه املاک نهادهای مختلف از جمله شهرداری ها به شکل حراج نیز حذف مزایده های غیر شفاف را به دنبال دارد.
-
اثر تنظیم دستوری بازار فولاد در دو سال گذشته از زبان یک نماینده مجلس:
انتقال سود از جیب سهامدار و بازنشستگان به دلالان فولاد
نایب رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس با بیان اینکه برنامه وزارت صمت در دو سال گذشته در زمینه تنظیم بازار فولاد نتیجه سود کلان برای دلالان بوده است گفت: در راستای قیمتگذاری دستوری در بورس کالا متأسفانه هیچ منفعت و سودی برای مردم وجود نداشته و رانت از جیب مالکان سهام عدالت و بازنشستگان به جیب دلالان و سودجویان توزیع شده است.
-
روحانی:
از مداخلات غیر کارشناسی در بورس باید پرهیز شود/ تقویت بورس کالا از سیاست های اصلی دولت
حسن روحانی رییس جمهور کشورمان امروز در یکصد و نود و پنجمین جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، افزایش فعالیت و خرید و فروش کالاها در بورس کالا را از سیاست های اصلی دولت اعلام کرد و گفت: بورس سازوکارهای ویژه خود را دارد و سیاست گذاری های آن نیز باید از طریق شورای عالی بورس انجام گیرد و از مداخلات غیر کارشناسی در بورس باید پرهیز شود.
-
مدیرعامل فولاد خراسان تاکید کرد؛
رانت چندین هزارمیلیاردی با قیمت گذاری دستوری فولاد/از سهامداران مان دفاع می کنیم
مدیرعامل فولاد خراسان با بیان اینکه قیمتگذاری فولاد تصمیم درستی نیست، گفت: رانتی که ایجاد میشود رانت چندین هزارمیلیاردی در ماه است و قطعا جلوی این مصوبه گرفته میشود.
-
معاون اول رییس جمهور اعلام کرد:
"بورس" نهادی کاملاً مستقل است/ توجه ویژه به منافع ۴۰میلیون سهامدار در تدوین مقررات جدید
معاون اول رییس جمهور در دیدار با مدیران هلدینگ ها و شرکت های حقوقی فعال در بازار سرمایه گفت: دولت وظیفه دارد ضمن حمایت از بازار سرمایه همه تلاش خود را برای رفع نگرانی سهامداران و جلوگیری از آسیب دیدن آنها به کار گیرد. اسحاق جهانگیری اظهار داشت: هرگونه قانون و مقرراتی که در دولت و مجلس شورای اسلامی در مقطع کنونی تدوین می شود باید با توجه کامل به مسایل بازار سرمایه صورت پذیرد و نباید اقدامی انجام شود که بر سرنوشت بیش از ۴۰ میلیون سهامدار خرد تأثیر منفی بگذارد، ضمن آن که باید از هر گونه دخالت غیرکارشناسی در بازار سرمایه به خصوص در مقطع کنونی اجتناب شود.
-
مصباحی مقدم، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام:
ابلاغیه فولادی وزارت صمت، خلاف قانون است
غلامرضا مصباحی مقدم عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، با انتقاد از ابلاغیه فولادی وزارت صمت گفت: طبق ماده ۱۸ قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید، دولت، موظف است همه کالای پذیرفته شده در بورس را از نظام قیمتگذاری خارج کند از این رو مصوبه فولادی وزارت صمت مبنی بر اعمال قیمت پایه ۷۰ درصدی، خلاف قانون و در تناقض آشکار با ذات بازار سرمایه است.
-
رناسی، نایب رئیس سابق اتاق بازرگانی اصفهان:
بورس کالا، متهم نه بلکه علاج گرانیهاست
همزمان با روزهایی که بازار با افزایش بیرویه قیمت همه نوع کالا مواجه است، وزیر صمت، بورس کالا و وزارت اقتصاد را نشانه گرفته و عرضههای بورس را عامل گرانیها معرفی کرده است. معاون معدنی وزارت صمت هم پیرو چنین نگرشی، با ابلاغ دستوری به بورس کالا و برخلاف شیوه نامه دولت، قیمت جدید پایه عرضههای فولادی را تعیین و خواستار اجرای آن در بورس کالا شده است. مدیران بورس کالا هم با ارسال پاسخی به وزارت صمت ضمن تأکید بر اینکه بورس کالا، یکی از ارکان بازار سرمایه است به همین دلیل فقط ملزم به اجرای قوانینی است که از سوی نهاد ناظر بالاتر یعنی سازمان بورس و یا شورای عالی بورس ابلاغ میشود. اکنون، این تلاش وزارت صمت برای دستوری کردن قیمت ها به یکی از موضوعات داغ بازار سرمایه تبدیلشده و موضع رزم حسینی در این ماجرا، انتقادهای بسیاری را برانگیخته است. نایب رئیس سابق اتاق بازرگانی اصفهان نیز ازجمله منتقدان است او میگوید: چرا ایشان بهجای آنکه با شرکتهایی که با عرضه کم در بورس کالا، سوءاستفاده میکنند برخورد کند، بورس را تهدید میکند؟ مصطفی رناسی، تأکید دارد: بورس، ابزار کارآمدی برای رقابت و شفافیت معاملات است و نمیتوان، گرانی محصولات بازار و سوءاستفادههای رانتخواران را پای حساب بورس نوشت.
-
معاون سابق وزیر صمت:
قیمت دستوری، ریشه اصلی فساد در اقتصاد است
مهدی کرباسیان می گوید که تجربه شکست خورده قیمت گذاری دستوری کالاها و ایجاد رانت به واسطه دو نرخی شدن بازار طی ۴۰ سال گذشته قابل انکار نیست. اصلا یکی از دلایل ادغام وزارت صنایع و معادن با بازرگانی، کاهش زمان تصمیم گیری برای مدیریت بهتر عرضه و تقاضا در بازارها بود که متاسفانه به آن نتیجه مد نظر نرسیده ایم.
-
در گفت و گو با جهرمی مورد بررسی قرار گرفت؛
موج التهاب بازار فولاد از کجا شروع شد؟
معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس کالای ایران با اشاره به اینکه وزارت صمت نظارت صحیحی بر میزان کف عرضه، انجام نداده است گفت: در تیرماه امسال، معاونت معدنی این وزارتخانه، کف عرضهها را کنار گذاشت و اعلام کرد صادرات شرکتها به مدت ۳ ماه آزاد است و به گمرک ابلاغ کرد؛ این نقطه آغاز موج جدید التهاب در بازار فولاد بود. به گفته سید جواد جهرمی، با وجود آنکه گزارشهای بورس کالا به طور مستمر برای وزارت صمت و دادگستری در رابطه با عمل نکردن برخی شرکت ها به تعهد کف عرضه ارسال شد، اما هیچ برخوردی با این شرکتها صورت نگرفت.
-
عضو شورای عالی بورس:
قرار بود همه چیز به بورس واگذار شود اما ...
شاهین چراغی عضو شورای عالی بورس در واکنش به رویدادهای بازار فولاد و گفته های وزیر صمت مبنی آنکه بورس کالا ابزار گرانی قیمت پایه محصولات بوده و وزارت اقتصاد نیز باید پاسخگوی مردم در حوزه گرانی ها باشند؛ در صفحه توییتر خود نوشت: اینکه بورس کالا یا وزیر همکار را عامل گرانی و پاسخگویی بدانیم بیانصافی و توهین به شعور سهامدارانی است که به سخنان ریاست محترم جمهور اعتماد کردند و قرار بود همه چیز به بورس واگذار شود، بالاخره نمیشود سهامداران را به بورس اوراق کشاند، بعد با تصمیمات غیرکارشناسی موجب خسارت به آنان شد.
-
عسگری مارانی، پیشکوت بازار سرمایه:
چرا امضای طلایی صادرات در اختیار معاون معدنی وزیر صمت است؟
علیرضا عسگری مارانی، پیشکوت بازار سرمایه با انتشار یک فایل صوتی به اقدامات وزارت صمت برای تعیین دستوری قیمت فولاد در بورس کالا واکنش نشان داد. عسگری مارانی می گوید که وزیر صمت مدام شعار جنگ اقتصادی می دهد در شرایطی که همه نسبت به این موضوع آگاه هستند که یکی از صنایع مورد تحریم کشور، فولاد است تا از صادرات آن جلوگیری شود؛ اما در کمال تعجب، وزیر صمت امضای طلایی صادرات را در اختیار معاون معدنی خود گذاشته است تا به واسطه زور و فشار، فولادی ها وادار به اجرای سیاست های وزارت صمت شوند.
-
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با انتقاد از قیمت گذاری دستوری:
۲ ماه پایانی سال ۹۸ و قیمت دستوری فولاد را مرور کنید/ سود هنگفت یک عده در انتهای زنجیره
مصطفی طاهری عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در مورد نابسامانی بازار فولاد، گفت: در ۲ ماه پایانی سال ۹۸ قیمت بخشی از زنجیره فولاد در بورس به صورت دستوری پایین نگه داشته شد اما این تجربه نشان داد که بخشهای انتهایی زنجیره فولاد که مواد مورد نیاز خود را ارزان قیمت تامین میکردند به سودهای کلانی دست یافتهاند و این روش موجب ایجاد سود بسیار بالایی در انتهای زنجیره فولاد شد؛ مقایسه سود نوردکاران در سال گذشته موید این نکته است و اکنون این تجربه در حال تکرار است. به گفته طاهری، اگرچه اکنون مصوبات و شیوه نامههای متعددی در حوزه فولاد تدوین شده است تا تمامی محصولات زنجیره فولاد در بورس عرضه شوند اما متاسفانه این اتفاق نیفتاده و کارخانهها، تمامی محصولات خود را در بورس عرضه نمیکنند.
-
مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار:
قیمت گذاری دستوری در سیاست کلی سازمان بورس جایگاهی ندارد
مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس بر تاثیر شیوهنامه ساماندهی بازار فولاد بر بازار سرمایه تاکید و خواستار رعایت الزامات تعیین مکانیزم عرضه و تقاضا در تعیین قیمت ها شد. محسن خدابخش گفت: بورس کالای ایران طبق قوانین و مقررات سازمان بورس و شواری عالی بورس فعالیت می کند و سیاست کلی سازمان بورس و اوراق بهادار با توجه به مصوبات گذشته شورای عالی بورس بر مبنای عرضه، تقاضا و حراج در بازار است و قیمتگذاری دستوری جایگاهی در بازار سرمایه ندارد.
-
عضو شورای عالی بورس:
این چه مافیای فسادی است که قدرتش از قانون هم بیشتر است!
سعید اسلامی بیدگلی عضو شورای عالی بورس به رویدادهای بازار فولاد در حوزه قیمت گذاری دستوری واکنش نشان داد. اسلامی بیدگلی در صفحه توییتر خود نوشت: مواد اولیه و انرژی را با قیمت آزاد به شرکتها بدهید و دست از سر قیمتگذاری محصولاتشان بردارید. قیمتگذاری نه حاصلی جز فساد دارد و نه البته هدفی جز آن. این چه مافیای فسادی است که قدرت آن از هر قانون و شورا و دولتی و ... بیشتر است؟
-
دبیر انجمن فولاد:
فولاد ایران ارزان ترین فولاد دنیاست/ آیا ارزان فروشی فولاد به مردم می رسد؟
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران گفت: روز گذشته شمش ۲۴ درصد و اسلب ۲۷ درصد ارزان تر از قیمت های جهانی دربورس کالا معامله شد. بنابراین قیمت فولاد داخلی ایران ارزان ترین قیمت فولاد در دنیا است اما سوال اینجاست که چه مکانیسمی برای رسیدن منافع این ارزان فروشی به مردم در نظر گرفته شده است؟ سید رسول خلیفه سلطانی می گوید: باید تمرکز اصلی در حوزه بازار فولاد را بر عرضه حداکثری محصولات نهایی در بورس کالا و افزایش نظارت ها تا رسیدن محصولات فولادی به مصرف کنندگان نهایی گذاشت تا شاهد باشیم منافع زنجیره فولاد به تولیدکنندگان واقعی و سهامداران آن ها و نهایتا مردم برسد.
-
محتشمی پور تاکید کرد؛
بورس کالا ملزم به اجرای قوانین ابلاغی سازمان و شورای عالی بورس است/ عرضه ۵۰ درصد محصولات فولادی در بورس
قائم مقام مدیرعامل بورس کالای ایران با بیان اینکه بورس کالا به عنوان یکی از ارکان بازار سرمایه فقط ملزم به اجرای قوانینی است که از طرف سازمان بورس و شورای عالی بورس ابلاغ میشود، گفت: در حال حاضر کمتر از ۵۰ درصد محصولات فولادی در بورس کالا عرضه میشود.
-
معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس کالا:
نمی پذیریم به اسم مردم، هزاران میلیارد تومان رانت به عده ای خاص برسد
سید جواد جهرمی گفت: تعیین قیمت پایه بر مبنای ۸۰ درصد CIS نیز در ابتدا مورد موافقت بورس کالا نبود و حتی دکتر جهانگیری و دکتر نهاوندیان نیز با این قیمت موافق نبودند اما به دلیل اصرار وزارت صمت این نرخ پذیرفته شد. وی افزود: بورس کالا به هیچ عنوان به دنبال گرانی کالاها نیست و موضوع اینجاست که بورس کالا نمی پذیرد به نام مردم، منابع عده ای خاص تامین شود و چند ده هزار میلیارد تومان پول ۵۰ میلیون سهامدار عدالت و بخش خصوصی به افراد معدودی برسد.
-
پورابراهیمی:
ملاک عمل، قانون است/ قیمت گذاری دستوری در بورس کالا ممنوع!
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه آمارهای رسمی کشور نشان می دهد که تمام کالاهای اساسی که صددرصد قیمت گذاری و نظارت دولتی وجود دارد، تورم بالاتری به نسبت کالاهای غیر اساسی ثبت شده است، گفت: چالش اساسی در کشور این است که برخی افراد از ظن و ادبیات خود بازار سرمایه را تفسیر می کنند، اما ملاک عمل در حوزه قیمت گذاری، قانون است و براساس قانون قیمت گذاری در بورس ممنوع است.
-
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار:
قیمت دستوری در بورس کالا به ضرر میلیون ها سهامدار و تولید است
حسن قالیباف اصل، رییس سازمان بورس و اوراق گفت: زمانی که یک کالا با قیمت ارزان تر از نرخ واقعی در بورس کالا فروخته می شود، علاوه بر آنکه شرکت تولیدکننده با ضرر مواجه می شود، سهامداران این شرکت ها که مشمولان سهام عدالت هستند نیز زیان می بینند؛ این سهامداران با اعتماد به بازار سرمایه، اقدام به سرمایه گذاری در این بازار کرده اند.