انبار

«کالاخبر» در گزارش هایی سریالی برگرفته از گزارش اخیر مرکز پژوهش های مجلس در خصوص آسیب شناسی نظام انبارداری در ایران، خلاصه ای از تجربیات کشورهای موفق در حوزه نظام انبارداری را مرور می کند.

در گزارش اخیر مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در خصوص آسیب شناسی نظام انبارداری در ایران عنوان شده که به منظور تدوین پیش نویسی جامع و یکپارچه در زمینه نظام انبارداری در ایران، شناخت فضای نظام انبارداری در جهان امری ضروری است. همچنین در این گزارش آمده است که تجربیات و ظرفیت های بورس کالای ایران در زمینه انبارداری و سیستم قبض انبار فرصتی برای ایجاد نظام یکپارچه انبارداری و به روز رسانی قانون انبار در کشور به شمار می رود. 

به گزارش اختصاصی «کالاخبر» در گزارش اول، قصد داریم به بررسی تجربه کشور لندن در حوزه نظام انبارداری بپردازیم که شرح آن در ادامه آمده است.

لندن
بورس فلزات لندن، یکی از بورس هایی است که در حوزه انبارداری مشارکت جدی و پویایی دارد. فعالیت ها و خدمات بورس فلزات لندن را می توان به طور خلاصه در سه مورد بیان کرد:
۱ .تدارک بازار و ایجاد فرصتی برای دادوستد به منظور پوشش ریسک در مقابل مخاطره های ناشی از نوسانات قیمت فلز پایه
۲ .فراهم آوردن قیمت های مرجع برای قیمت گذاری جهانی فعالیت هایی که در رابطه با فلزات غیرآهنی پایه انجام می پذیرد
۳ .فراهم کردن قراردادهای منجر به تحویل فیزیکی و تسهیلات انبارداری واقع در مکان های مناسب؛ به این منظور که شرکت کنندگان در بازار بتوانند فلزات غیرآهنی پایه را با نام تجاری تأیید شده تحویل دهند یا تحویل گیرند.

همانطور که مشاهده می شود سومین خدمت اصلی که بورس فلزات لندن ارائه می دهد قراردادهای منجر به تحویل فیزیکی است. اغلب قراردادهای بورس فلزات لندن برای پوشش ریسک قیمت، مورد استفاده قرار می گیرند و موقعیت ها در این قراردادها پیش از آنکه دادوستد نهایی شوند، یعنی پیش از آنکه سررسید شده و به تحویل فیزیکی منجر شوند، با اخذ موقعیت معکوس بسته می شوند. درنتیجه، تنها درصد اندکی از این قراردادها با نام تجاری مشخص شده از یک فلز، با شکل و مقداری مشخص منتهی به تحویل فیزیکی می شوند. حجم تحویل کالا در بورس منعکس کننده عرضه و تقاضای فیزیکی فلزات پایه در بازار است. 

بورس فلزات لندن گزارش های مربوط به ذخایر روزانه را که شامل این اطلاعات می شود و نقش مهمی در برآورد قیمت های بازار دارد، جمع آوری می کند. اطلاعات مربوط به تغییرات در موجودی انبارهای بورس فلزات لندن تأثیر بسزایی در بازار این فلزات دارد. زیرا افزایش در موجودی انبار به عنوان یک مازاد عرضه در بازار و کاهش در این موجودی، به عنوان یک مازاد تقاضا در بازار تلقی شده و قیمت این فلزات را تحت تأثیر قرار می دهد.

تحویل های فیزیکی می تواند در بیش از ۶۰۰ انبار تحت پوشش بورس فلزات لندن که در ۴۰ نقطه در آمریکا، اروپا، خاورمیانه و خاور دور واقع شده اند، انجام شود. شایان ذکر است که بورس فلزات لندن هیچگونه دخالتی در مدیریت این انبارها ندارد. به عنوان مثال حتی نرخ کارمزد انبارداری و نرخ کارمزد تحویل بار بر روی کامیون توسط انبارها تعیین می شوند و فقط به اطلاع بورس می رسد ولیکن انبارها متعهد می شوند که فرایند دقیق بازرسی را اجرا نمایند تا استانداردهای مورد نظر بورس فلزات لندن برآورده شود. 

بورس فلزات لندن برای تسهیل روش تحویل و تأمین نیاز مشتریان بین المللی خود، شبکه ای از انبارهای ثبت شده را در دنیا ایجاد کرده است. این انبارها در حال حاضر در سراسر بریتانیا، اروپا، خاورمیانه، سنگاپور، ژاپن و ایالات متحده آمریکا واقع شده اند. بورس نه خود مالک انبار است، نه انباری را اداره می کند و نه مالک فلزات موجود در انبار است. بورس مکان انبارها را با هدف در اختیار داشتن شبکه وسیعی از انبارها در سراسر جهان تأیید می کند. انبارها باید وضعیت مالی مناسب همراه با دسترسی به شبکه حمل و نقل قابل قبولی داشته و از ثبات سیاسی و اقتصادی در منطقه جغرافیایی خود نیز بهره مند باشند.

وارانت (معادل قبض انبار یا گواهی سپرده کالایی) توسط انبار تحت نظارت بورس فلزات لندن صادر می شود تا بتوان از طریق سیستم وارانت مالکیت کالا را به راحتی منتقل کرد. وارانت هم به منظور معامله کالا و هم به عنوان وثیقه برای دریافت تسهیلات کاربری دارد و قالب آن باید مورد تأیید بورس فلزات لندن باشد.

وارانت مشابه گواهی سپرده تعریف شده در بورس کالای ایران و ابزار تحویل در بورس فلزات لندن است. مقدار محصولی که در قالب وارانت در انبارهای بورس فلزات لندن نگه داشته می شود، اغلب به عنوان شاخص وضعیت عرضه و تقاضا برای آن کالا شناخته می شود. سیستم ال.ام.ای.سورد سازوکار سریعی را برای رصد کردن سطح موجودی انبارها فراهم کرده است. هر روز گزارش های تفصیلی موجودی انبار ایجاد و توزیع می شود.

افزایش موجودی فلزات در انبارهای پذیرش شده بورس فلزات لندن به معنای فزونی عرضه بر تقاضاست. به طور معمول تغییر موجودی انبارها شاخص خوبی برای بررسی میزان عدم توازن کلی میان عرضه و تقاضاست. شرکت های انبارداری میزان موجودی انبار و آمار تحویل و دریافت را در هر مکانی به طور روزانه به بورس فلزات لندن گزارش می دهند و این اطلاعات از پایگاه های خبری الکترونیکی مثل بلومبرگ و رویترز منتشر می شوند و تأثیر عمده ای در قیمت پیشنهادی بازارسازان دارد.

سازمان های نمونه گیری و ارزیابی
نمونه گیران و ارزیابان بورس فلزات لندن سازمان های مستقل متخصصی هستند که آنالیز شیمیایی فلزات را برعهده دارند. از دیدگاه بورس فلزات لندن سازمان های نمونه گیری و ارزیابی نقش مهمی در قبل و بعد پذیرش برند کالا دارند. قبل از تصویب و پذیرش برند، ارزیابان تأیید شده بورس فلزات لندن موظف به نمونه گیری و ارزیابی کیفی فلز هستند. ارزیابی باید مطابق الزامات کیفی مشخصات قرارداد باشد که در سایت بورس فلزات لندن موجود است. بعد از تصویب و پذیرش برند، سازمان های نمونه گیری و ارزیابی، گواهی تجزیه و تحلیل مبتنی بر روش نمونه گیری فلزات را بر روی حواله فلز قرار می دهند. لیست ارزیابان و نمونه گیران مورد تأیید بورس فلزات لندن نیز در سایت این بورس درج شده است.

پذیرش انبار
بورس فلزات لندن ابتدا مکان های جغرافیایی و سپس شرکت های انبارداری را در آن مکان جغرافیایی در صورت احراز شرایط بورس تأیید می کند. در صورت درخواست انبار برای قرار گرفتن در لیست انبارهای بورس فلزات لندن از شرکت مالک انبار خواسته می شود اطلاعات معینی را درباره ساختار خود تهیه کرده و قابلیت ها و مشخصات خود را به صورت مستند به اثبات رساند. این اطلاعات، شامل موضوع هایی از قبیل تاریخ تأسیس، نشانی ثبت شده، نوع شرکت، مالکیت، فهرست مدیران، تعداد کارکنان و... است. فراهم کردن مجموعه ای از آخرین صورت های مالی نیز ضروری است.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

آخرین اخبار

پربازدیدترین‌ها

بورس های کالایی جهان

بازار جهانی

آموزش

کلیدواژه ها