عشقی

اولین جلسه از سلسله جلسات دومین دوره آموزشی ویژه ناشران بازار سرمایه با حمایت شرکت بورس اوراق بهادار تهران، شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه و شرکت فرابورس ایران باهدف افزایش تعامل ناشران با بازار سرمایه و افزایش سطح سواد مالی در مرکز مالی ایران برگزار شد.

به گزارش «کالاخبر» به نقل از سنا، این جلسه با حضور رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار،مدیرعامل مرکز مالی ایران، سرپرست معاونت ناشران و اعضای شرکت بورس اوراق بهادار تهران، مدیرعامل شرکت سپرده‌گذاری مرکزی، مدیرعامل فرابورس ایران و با حضور بیش از ۷۰۰ نفر از اعضای هیئت‌مدیره و مدیران بازار سرمایه برگزار شد.

در ابتدای این وبینار سجاد موحد، مدیرعامل مرکز مالی ایران هدف اصلی از برگزاری این دوره آموزشی را تعامل ناشران مختلف با یکدیگر و سازمان بورس به عنوان نهاد ناظر و سیاست‌گذار و همچنین آشنایی هر چه بیشتر با قوانین و مقررات بازار سرمایه بیان کرد.

وی افزود: با توجه به نیازسنجی صورت گرفته و درخواست ناشران، مباحثی از جمله تأمین مالی از طریق بازار سرمایه و بازار بدهی، مباحث مربوط به افزایش سرمایه و ارزش‌گذاری، تکالیف مالیاتی ناشران و همچنین آشنایی با سامانه‌های مورد نیاز ناشران در خصوص ایفای تعهدات خود در این دوره آموزشی برای ناشران در نظر گرفته شده است.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان دومین سخنران، این دوره را در راستای ارتقای سواد مالی و فرهنگ سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه دانست و اظهار کرد: شرکت‌های پذیرفته‌شده در بازار سرمایه به‌ واسطه قوانین و مقررات و دستاوردهای موجود، مسئولیت‌هایی دارند که ممکن است به‌ واسطه نداشتن آشنایی کافی، با مشکلاتی مواجه شوند زیرا با درگیر شدن بخش عمده‌ای از مردم در بازار سرمایه انتظارات از بازار به‌شدت افزایش یافته و حساسیت‌ها هم بسیار زیاد است.

مجید عشقی افزود: در این خصوص، وظیفه اصلی بر دوش ناشران است تا از طریق توسعه فعالیت‌های خود و افزایش سرمایه و بحث‌های استفاده از این ابزارها و در واقع نهادهای مالی و بازار سرمایه بتوانند کسب‌وکار خود را در زنجیره‌های تولید توسعه داده و به توسعه بازار سرمایه کمک کنند.

وی عنوان کرد: برگزاری این دوره‌ در مرکز مالی ایران باعث نزدیکی بیشتر ارکان بازار و ناشران است تا بتوانند به توسعه شرکت‌ها کمک کرده و ناشران نیز نقش مفیدتری ایفا کنند.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: ارتباط مستقیم آنلاین با صنایع مختلف یکی از بحث‌های جدی در سازمان بورس است که با راه‌اندازی یک اداره دائمی به نام میز صنعت، می‌توان مسائل، مشکلات و چالش‌های صنایع مختلف را جمع‌بندی کرد.

خبرهای خوش برای بازارگردانی

در ادامه این جلسه، مدیرعامل فرابورس ایران، این دوره را در راستای همفکری و دانش‌افزایی ناشران بازار سرمایه دانست و با اشاره به یک خبر نویدبخش در بحث افزایش سرمایه عنوان کرد: در فرابورس ایران، در شرکت پروژه تجلی برای نخستین بار به بحث افزایش سرمایه با سلب حق تقدم پرداخته شد و به واسطه موفقیت در پروژه تجلی، برای فرآیند استقلال و پرسپولیس نیز همین فرآیند پیاده سازی می‌شود.

میثم فدایی عنوان کرد: نکته پیچیده در این پروژه، فرآیند اداره ثبت است که با تعاملات صورت گرفته، این مدل در حال راه اندازی است.

وی ضمن تاکید بر توجه به افزایش سرمایه، از ناشران بورس و فرابورس خواستار تقاضای افزایش سرمایه با سلب یا بدون سلب حق تقدم به عنوان یک روش افزایش سرمایه جدید و بسیار کاربردی شد.

مدیرعامل فرابورس ایران در ارتباط با عملیات بازارگردانی افزود: فرابورس ایران چند قانون تصویب کرده که در قانون اول اگر منابع یک بازارگردانی رو به اتمام باشد، می‌تواند درخواستی را به فرابورس ارائه کند تا تعهدات بازارگردانی‌ آن نصف شود.

وی ادامه داد: اگر منابع بازارگردانی تمام شد این امکان را فراهم کرده‌ایم که برای تعهدات حداقل سفارش انباشته و حداقل معاملات روزانه را نصف کند که در این صورت نیاز به منابع نقد کمتری باشد. دامنه مظنه تا ۴ درصد افزایش پیدا کند که یک آزادی عمل خوبی را به بازار گردان بدهد و به بازار اختیار بدهد.

به گفته فدایی؛ در همین راستا قانون دیگری مصوب شده که اگر سهمی ۵ روز به‌ صورت ممتد در صف خرید یا فروش بود، بازارگردان می‌تواند یک حراج با دامنه ۴ برابر دامنه عادی انجام دهد؛ یعنی اگر سهمی پنج روز صف فروش بود، یک بازار گردان می‌تواند مثبت و منفی ۲۰ درصد یک حراج برگزار و سهم را روان کند.

وی در پایان سیاست‌های هیئت‌مدیره فرابورس ایران در خصوص بازار پایه را به دو بخش تقسیم‌کرد و گفت: در  این بخش سعی می‌شود شرکت‌هایی که دارای استانداردهای بازارهای اصلی هستند را به سرعت پذیرش کرده و تا حد امکان شرکت‌هایی که شرایط خوبی دارند را به دلیل محدودیت‌های معاملاتی و سایر شرایط در بازار پایه باقی نگذاریم.

مدیرعامل فرابورس ایران به سیاست دوم اشاره کرد و افزود: ایجاد یک تابلوی توافقی از دیگر سیاست‌ها به شمار می‌رود که دارای شرایط سخت‌تری نسبت به تابلوهای زرد و نارنجی و قرمز است.

لزوم بهبود عملکرد از طریق شفاف‌سازی شرکت‌ها

سرپرست معاونت ناشران و اعضای شرکت بورس اوراق بهادار تهران نیز  در این نشست به آمار ۶ ماهه سال ۱۴۰۰ مرکز آمار ایران، اشاره کرد و گفت: طبق این آمار، نرخ بیکاری در محدوده ۸.۰۹ درصد، نرخ تورم بر اساس آخرین آمار مرکز آمار حدود ۴۲.۴ درصد، نرخ رشد اقتصادی بدون نفت حدود ۴.۱ درصد و با لحاظ حوزه نفت حدود ۵.۹ درصد، شاخص کل بورس تقریباً با ۲ درصد کاهش، قیمت ارز ۱۳ درصد افزایشی، طلا ۷ درصد، حوزه مسکن حدود ۹ درصد، حوزه رمز ارزها حدود ۲۷ درصد بازدهی منفی، تغییرات قیمت نفت تقریباً ۴۵ درصد رشد داشته است و پیش‌بینی می‌شود در سال آینده وضعیت بازار سرمایه، وضعیت مناسب‌تری داشته باشد.

محمدامین قهرمانی افزود: بر اساس برآوردهای مراکز معتبر بین‌المللی، رشد اقتصادی ایران در صورت رفع تحریم عددی بین ۶ تا ۷ درصد است.

قهرمانی بزرگ‌ترین صنعت در بازار سرمایه را صنعت شیمیایی عنوان کرد و گفت: بعد از صنعت شیمیایی، استخراج کانی‌های فلزی با حدود ۱۱ درصد و شرکت‌های چند رشته صنعتی با حدود ۹ درصد سهم بازار در رتبه‌های دوم و سوم قرار دارند.

وی در ارتباط با وضعیت افزایش سرمایه ۱۷۴ هزار میلیارد تومانی بورس تهران گفت: ۲۱ هزار میلیارد تومان این افزایش سرمایه از محل مطالبات و آورده نقدی، حدود ۸۱ هزار میلیارد تومان از محل اندوخته‌ها و ۷۲ هزار و چهارصد میلیارد تومان نیز از محل تجدید ارزیابی بوده است.

سرپرست معاونت ناشران و اعضای شرکت بورس اوراق بهادار تهران با اشاره به عوامل مؤثر بر پذیرش در بازار سرمایه، ‌بر اهمیت مواردی همچون سهولت تأمین مالی، افزایش مشوق‌های مالیاتی و سایر مشوق‌ها، نقش نمایندگی سهام، بهبود عملکرد از طریق شفاف‌سازی تأکید کرد.

راه‌اندازی سامانه جامع توزیع سود شرکت سپرده‌گذاری 

در ادامه محمد باغستانی مدیرعامل شرکت سپرده‌گذاری مرکزی این دوره را در راستای ارتقای سواد مالی و فرهنگ سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه خواند و به تشریح فعالیت‌ها و پروژه‌های جاری و همین‌طور پروژه‌های آتی و برنامه‌ریزی‌شده مرتبط با ناشران در شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه پرداخت.

مدیرعامل شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اظهار داشت: سامانه جامع توزیع سود شرکت سپرده‌گذاری به‌عنوان یکی از این پروژه‌ها از اردیبهشت‌ماه سال ۱۳۹۹ آغاز به فعالیت کرده و با چالش‌هایی مواجه بوده است. از سال ۱۳۹۹ بالغ بر ۱۲۳ ناشر سود سهام خود را از طریق این سامانه عمدتاً به سهامداران حقیقی پرداخت کردند که این اعداد در سال ۱۴۰۰ در حدود ۲۷۱ شرکت با بیش از ۴۱ میلیون رکورد پرداختی بالغ ۱۵ هزار میلیارد تومان می‌باشد که این عدد عمدتاً مربوط به سهامداران خرد است.

وی با اشاره به یکی از معضلات ناشران در خصوص پرداخت مطالبات معوق سود سهامدارانشان گفت: با توجه به برنامه‌ریزی‌هایی که صورت گرفته و امکان توسعه‌ای که در سامانه توزیع سود دیده‌شده امیدواریم تا یک ماه آتی امکان پرداخت مطالبات معوق سود سهامداران پس از آزمودن، نهایی شود و پاسخگوی درخواست ناشرین در این زمینه خواهیم بود.

وی ادامه داد:بدین منظور مطالبات معوق سود سهامداران خود و آن‌هایی که از طریق سامانه سجام به‌نوعی شماره شبا و شماره‌حساب از آن‌ها وجود دارد را بتوان پرداخت کرد. با توجه به الزامی که در قانون لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ در خصوص توزیع سود از طریق سامانه سجام دیده‌شده از کلیه سهامداران درخواست می‌کنم که اطلاعات خود را در سامانه سجام به‌روزرسانی کنند.

وی افزود: سامانه دیگری که در شرکت سپرده‌گذاری مرکزی در حال بهره‌برداری است برگزاری مجامع آنلاین است زیرا در تمام کشورها شرکت‌های سپرده‌گذاری اساساً زیرساخت‌های برگزاری مجامع آنلاین را بر عهده‌دارند لذا از سمت سازمان بورس اوراق بهادار به‌عنوان یکی از تکالیف اساسنامه‌ای شرکت سپرده‌گذاری مرکزی دیده‌شده و درگاه یکپارچه مجامع الکترونیک جهت سهولت دسترسی کلیه سهامداران به مجامع عمومی شرکت‌های بورسی و فرا بورسی به‌صورت الکترونیک فراهم‌شده است.

رونمایی از محصولات نوآورانه مرکز مالی ایران

در این جلسه به تشریح خدمات مختلف آموزشی و پژوهشی مرکز مالی ایران با محوریت توسعه خدمات آموزشی، پژوهشی و تخصص گرایی در بازار سرمایه پرداخته شد. همچنین از چهار محصول نوآورانه مرکز مالی ایران شامل پایگاه جامع آموزش، سامانه بورس تلنت، سندباکس و پایگاه داده‌های تحقیقاتی مالی رونمایی شد.

اولین محصول ایجاد پایگاه جامع آموزش در بازار سرمایه است که با هدف تسهیل دسترسی به محتوای آموزشی در سطوح مختلف موردنیاز علاقه‌مندان بازارهای مالی و به‌ویژه بازار سرمایه، مرکز مالی ایران در پایگاه اینترنتی خود به نشانی www.ifc.ir اقدام به تولید محتوا، گردآوری، دسته‌بندی و انتشار دوره‌ها و بسته‌های آموزشی متناسب با نیازمندی‌های آموزشی بازار سرمایه و همچنین جایگاه‌های شغلی کرده است.

ایجاد ارتباط ببین متقاضیان کار و کارفرمایان در سامانه بورس تلنت دومین محصول ارائه‌شده توسط این مرکز است. شناسایی، توسعه و به‌کارگیری متناسب استعدادهای متقاضی کار در فضای مالی جهت تأمین نیروی انسانی توانمند برای نهادهای مالی و ناشران بازار سرمایه، از خدمات جدید مرکز مالی ایران است. درواقع بستری فراهم‌شده تا نهادهای مالی و ناشران بازار سرمایه بتوانند ویژگی‌هایی را که برای ردیف‌های شغلی خودشان مدنظر دارند، اعلام کنند و این مرکز با برنامه‌ریزی و برگزاری دوره‌های مرتبط آموزشی و مهارتی برای افراد متقاضی این جایگاه‌های شغلی و همچنین برگزاری کانون‌های ارزیابی، افراد متخصص و متناسب با آن جایگاه شغلی را به کارفرمایان معرفی کند.

سندباکس به‌عنوان سومین محصول جدید این مرکز معرفی شد. محیط آزمون بازار سرمایه یا همان سند باکس، یک محیط واقعی، کنترل‌شده و محدود به زمان است که سیاست‌گذاران با ایجاد این محیط، به شرکت‌های نوآور، اجازه می‌دهند که محصولات، خدمات و مدل‌های کسب‌وکارهای نوآورانه خود را در مقیاس کوچک آزمون کنند. در این محیط آزمایشگاهی شرایطی فراهم‌شده است تا همه افراد صاحب ایده بتوانند در یک محیط امن به آزمون‌وخطا بپردازند.

ایجاد پایگاه داده‌های تحقیقاتی مالی ایران (IFDC) آخرین محصول جدید ارائه‌شده توسط مرکز مالی ایران بود. با توجه به نیازمندی جامعه برای دسترسی به داده‌های مالی برای اتخاذ تصمیم‌های بهینه، مرکز مالی ایران راه‌اندازی و توسعه پایگاه سری‌های زمانی تحقیقاتی ایران را در دستور کار خود قرار داده است. در این پایگاه داده‌های مالی، معاملاتی و سایر داده‌های اقتصادی موردنیاز اساتید، پژوهشگران، دانشجویان و سایر فعالان بازارهای مالی گردآوری و ارائه می‌شود.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

آخرین اخبار

پربازدیدترین‌ها

بورس های کالایی جهان

بازار جهانی

آموزش

کلیدواژه ها